Принцот Луис е фасциниран од храна што повеќето деца не ја сакаат

Додека повеќето седумгодишни деца посегнуваат по чоколадо, чипс или слатки, најмладиот син на принцот и принцезата од Велс, принцот Луис, има сосема различни навики во исхраната

од Vladimir Zorba
28 прегледи

Иако, благодарение на неговиот кралски статус, можеше да избере што сака, најмладото дете на принцот Вилијам и Кејт Мидлтон, принцот Луис, ја изненади јавноста со својот необичен фаворит кога станува збор за храна – цвекло.

Принцезата Кејт го откри овој интересен факт за време на интервју со познатата британска готвачка Мери Бери уште во 2019 година. „Ние одгледуваме свој зеленчук, имаме моркови, зелен грав, а цвеклото е апсолутен фаворит. Луис едноставно го обожава цвеклото“, рече принцезата во тоа време.

Иако тоа не е вообичаен избор кај децата, експертите истакнуваат дека цвеклото е исклучително здраво. „За децата, цвеклото е како природен мултивитамин во маскирано издание“, објаснува Атул Кохар, готвач на лондонскиот ресторан Канишка, добитник на две Мишелин ѕвездички.

Железото и фолната киселина помагаат во развојот на мозокот и обезбедуваат енергија, додека природните шеќери во цвеклото обезбедуваат нежно зголемување на енергијата без ненадеен пад на енергијата. Цвеклото, исто така, го поддржува здравото варење и е полно со влакна, витамин Ц и антиоксиданси.

Сепак, нема недостаток од типични детски јадења во велшкото домаќинство. Принцезата Кејт откри дека често ја прави пицата на Мери Бери со своите деца, додавајќи разновиден зеленчук како пиперки, црвен кромид и пченка за да го направи овој популарен оброк уште поздрав.

Иако многу луѓе не мислат така, нема професионален готвач во Аделаида Котиџ – Кејт обично сама ја подготвува вечерата. „По училиште, дома има само петмина, а Кејт обично ја подготвува вечерата, а не готвач или домаќинка“, откри кралскиот уредник Роја Ника за „Сандеј тајмс“.

Слични содржини