Иако, благодарение на неговиот кралски статус, можеше да избере што сака, најмладото дете на принцот Вилијам и Кејт Мидлтон, принцот Луис, ја изненади јавноста со својот необичен фаворит кога станува збор за храна – цвекло.
Принцезата Кејт го откри овој интересен факт за време на интервју со познатата британска готвачка Мери Бери уште во 2019 година. „Ние одгледуваме свој зеленчук, имаме моркови, зелен грав, а цвеклото е апсолутен фаворит. Луис едноставно го обожава цвеклото“, рече принцезата во тоа време.
Иако тоа не е вообичаен избор кај децата, експертите истакнуваат дека цвеклото е исклучително здраво. „За децата, цвеклото е како природен мултивитамин во маскирано издание“, објаснува Атул Кохар, готвач на лондонскиот ресторан Канишка, добитник на две Мишелин ѕвездички.
Железото и фолната киселина помагаат во развојот на мозокот и обезбедуваат енергија, додека природните шеќери во цвеклото обезбедуваат нежно зголемување на енергијата без ненадеен пад на енергијата. Цвеклото, исто така, го поддржува здравото варење и е полно со влакна, витамин Ц и антиоксиданси.
Сепак, нема недостаток од типични детски јадења во велшкото домаќинство. Принцезата Кејт откри дека често ја прави пицата на Мери Бери со своите деца, додавајќи разновиден зеленчук како пиперки, црвен кромид и пченка за да го направи овој популарен оброк уште поздрав.
Иако многу луѓе не мислат така, нема професионален готвач во Аделаида Котиџ – Кејт обично сама ја подготвува вечерата. „По училиште, дома има само петмина, а Кејт обично ја подготвува вечерата, а не готвач или домаќинка“, откри кралскиот уредник Роја Ника за „Сандеј тајмс“.