„Проблем на теренот“: НАСА изгубила контакт со Меѓународната вселенска станица

од Stefanija Kuzmanovska
264 прегледи

Прекинот на струја во зградата на НАСА во Хјустон ја прекина комуникацијата помеѓу контролата на мисијата и Меѓународната вселенска станица (ISS), принудувајќи ја вселенската агенција за првпат да се потпре на резервните контролни системи.

Прекинот значеше дека контролата на мисијата ја изгубила командата, телеметријата и гласовните комуникации со станицата во орбитата, објави британскиот весник „Гардијан“.

Прекинот на струјата се случи додека се работи за надградба на зградата во вселенскиот центар Џонсон во Хјустон.

Екипажот бил известен за проблемот преку руските комуникациски системи во рок од 20 минути по губењето на контактот.

Програмскиот менаџер на вселенската станица Џоел Монталбано изјави дека во ниту еден момент астронаутите или станицата не биле во опасност и дека нормалната комуникација била обновена преку резервните контролни системи во рок од 90 минути.

„Немаше никаков проблем на бродот. Тоа беше проблем на теренот“, рече тој.

Монталбано рече дека знаеле дека оваа работа е во тек и дека имаат резервен систем за команда и контрола во подготовка во случај центарот да биде затворен за итни ситуации, особено за време на сезоната на урагани.

Ова е првпат НАСА да мора да активира резервни системи за да ја одржи контролата, додаде тој.

Монталбано рече дека НАСА се надева дека ќе го реши проблемот и ќе работи нормално до крајот на денот.

Слични содржини