Проструи тајниот план: Бил Гејтс купи речиси 100.000 хектари земја, многумина се прашуваат како ќе ја искористи

Еден од најбогатите луѓе во светот, Бил Гејтс, поседува најмногу земјоделско земјиште во САД.

Гејтс неодамна достигна неверојатна бројка од скоро 100.000 хектари обработливо земјиште во дури 18 држави.

Со неодамнешната најнова аквизиција, тој број го направи новиот најголем приватен сопственик на земјоделско земјиште во Америка. Најголемите области во земјата се во Луизијана, а потоа следуваат Арканзас и Небраска.

На многумина им изгледа чудно што човекот што стои зад една од најголемите технолошки компании во светот – „Мајкрософт“ – е и најголемиот сопственик на земјиште.

Но, Бил и Мелинда Гејтс објавија во 2008 година дека ќе дадат над 300 милиони долари за промоција на мали земјоделци во Африка и Азија и оние кои се занимаваат со одржливо земјоделство и имаат високи приноси.

Нивната добротворна инвестициска компанија инвестираше и во развој и проширување на „супер-суперсамите“ отпорни на климатските промени и во млечните крави кои произведуваат големи количини млеко.

Сè уште не е познато дали тој ќе ја користи целата земја, или за што ќе ја користи. Но, многумина се надеваат дека ќе се користи во согласност со вредностите на нивната основа за одржливо и еколошко производство и слични цели.

Бил Гејтс е можеби најголемиот приватен сопственик на обработливо земјиште, но тој е далеку од број еден кога станува збор за сопственоста на земјиштето воопшто. На тронот е Geneин Мелоун, извршен директор на Либерти Медија и акционер во големите медиумски корпорации, кој поседува 2,2 милиони хектари ранкови и шуми.

На трето место е Тед Тарнер, основачот на Си-Ен-Ен, со два милиони хектари земја и ранчови во осум американски држави.

Дури и извршниот директор на Амазон, Џеф Безос, инвестира во земјата. Тој поседува 420.000 хектари земја, претежно во Западен Тексас.

Слични содржини