Путин го потпиша законот: Доживотен затвор за педофилите

од Nikola Popovski

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон со кој се предвидува доживотна казна затвор за педофилите кои ќе го повторат делото. Документот е објавен на официјалната веб-страница на правни информации.

Според новиот закон, доживотен затвор ќе важи за педофилите за сексуално злоставување деца на возраст под 18 години (претходно до 14 години), како и за случаите во кои жртви се две или повеќе деца.

Законот се применува и за ситуации кога кривичното дело е придружено со друго тешко или екстремно сериозно кривично дело.

Релевантните измени ќе се појават во членот 131 („Силување“) и 132 („Насилни дејствија од сексуална природа“) од Кривичниот законик на Русија.

Истрагата за овие кривични дела ќе биде во надлежност на Истражниот комитет.

Слични содржини