Расправиите не се секогаш лош знак: 3 важни работи што треба да ги направите по кавга со вашиот партнер

од Stefanija Kuzmanovska

Кавгите и расправиите се составен дел од односите и браковите и не мора да бидат лоши, како што многумина сметаат дека се.

Во случај да се дискутира за споровите на вистински начин и да се надминат разликите, тие можат да ги зајакнат односите меѓу партнерите.

Опасно закопување на проблеми

Сепак, повеќето парови избегнуваат „чистење на работите“. Следејќи ја линијата на најмал отпор, на многумина им е полесно да прибегнат кон „закопување“ на разликите и проблемите, што ги води кон уште поголемо растојание и продлабочување на непријатната состојба.

Психолозите советуваат да се разјаснат споровите во партнерските односи до крај.

Доколку не се реализираат причините за конфликтот, партнерите честопати ќе продолжат да се расправаат, вадејќи нов материјал од претходните расправии за уште пожестока дискусија.

За да не се случи тоа, штом се смират страстите, тие треба отворено да зборуваат за тоа што се случило.

Најлошото нешто што можете да си го направите едни на други е да глумите ништо дека не се случило и да продолжите да го казнувате партнерот со своите постапки.

Не е тешко да се извините, ако сфатите дека извинувањето е поважно од суетата за иднината на вашата врска.

Фактот дека честопати ќе го изговорите тој „тежок збор извини“ не мора да значи дека му признавате на вашиот партнер дека бил во право и дека не сте во право, но тоа е начин да признаете дека сте се повредиле едни со други.

Важно е разговорот што ќе го имате, по расправија, да биде искрен и квалитетен.

Еве неколку совети од психолозите за тоа како да се однесувате по расправија и да решите недоразбирање.

1. Вратете се на проблемот што беше причина за кавгата

Внимателен и мирен разговор за проблемот може само да ја подобри вашата врска.

Ова не значи дека ќе бидете неискрени, туку дека ќе кажете сè што ве мачи без подигнат тон и прозивање.

Справувањето со проблемите на мирен и стабилен начин и помага на врската.

2. Заедно проверете дали има поголеми проблеми

Можеби расправијата започнала заради мала работа, но во разговор со вашиот партнер проверете дали има поголем проблем во вашата врска што прави полесно да „пламнете“.

Откријте кој бил вистинскиот предизвикувач за конфликтот. Бидете љубопитни, водете искрен разговор и доколку е потребно, „копајте“ додека не дојдете до вистинскиот проблем.

3. Продолжете без замерување

Целта на квалитетен разговор по расправија е навистина да се реши проблемот и да не се користи тоа што се случило како аргумент во некои идни кавги.

Вакви потези понекогаш бараат храброст, бидејќи можеби не сме подготвени да слушнеме некои работи.

Сепак, не заборавајте дека врската е добра само ако е искрена и ако се справиме со проблемите што нè вознемируваат на начин што ги решаваме наместо да ги прикриваме и да отвораме простор за нови конфликти.

Слични содржини