Растот на глобалната побарувачка може да предизвика трајни повисоки цени на минералите во енергетска транзиција

од Vladimir Zorba

Растечката побарувачка за минерали потребни во инсталациите за обновливи извори на енергија, електрични возила и други зелени технологии може да предизвика трајно зголемување на цената на многу ресурси, како што се кобалтот, бакарот или никелот, изјави Еви Хамбро од инвестициската компанија BlackRock во интервју за весникот Handelsblatt.

„Енергетската транзиција ќе ја направи нашата економија многу поинтензивна за ресурси“, рече Хамбро.

Со оглед на долгото време на спроведување на многу проекти за екстракција на минерали, портфолио менаџерот рече дека е сомнително дали понудата и глобалната зголемена побарувачка би можеле да се избалансираат наскоро, тврдејќи дека ова може да доведе до таканаречен суперциклус на трајни поскапувања на материјалите што не можат лесно да се заменат. Покрај тоа, користењето на нафта или гас во екстракција на ресурси може да додаде на веќе значајниот јаглероден отпечаток на рударските активности, тврди тој.

Достапноста на потребните суровини премногу често сè уште ќе се смета за „очекувана“, дури и ако силната зависност од поединечни добавувачи, како што е Кина, го направи безбедниот долгорочен пристап под знак прашалник. Додека Кина самата увезува многу од критичните ресурси, нејзиното влијание во голема мера се заснова на „средината на синџирот на снабдување“, со преработка на суровините во посреднички производи, рече Хамбро. Западните влади, особено САД, почнаа да ја оспоруваат оваа доминација со инвестирање во сопствените капацитети за обработка, додаде тој.

Потребите од суровини од енергетската транзиција за изградба на милиони инсталации за обновливи извори на енергија, воведување електрични возила со батерии и поставување на илјадници километри нови електрични водови се очекува да резултираат со жестока конкуренција за некои материјали. Покрај зголемувањето на бројот на можни добавувачи и подобрувањето на домашните преработувачки капацитети, подобри методи за рециклирање на суровините кои веќе се достапни во економскиот циклус се идентификувани како клучна мерка за подобра заштита на снабдувањето. Неколку големи економии на ЕУ, вклучително и Франција, Германија и Италија, најавија чекори за подобро координирање на снабдувањето со суровини, вклучително и создавање на заеднички набавки на ресурси потребни во европските економии под контрола на државата.

Слични содржини