Црниот грав , претставник на мешункастите плодови , ги носи нивните позитивни квалитети.
Ако се прашувате зошто е добро во менито да присуствува повеќе таква храна, тогаш ние ќе ви излистаме неколку причини кои се доволно оправдани: се вари побавно од организмот и соодветно огладнувате побавно , има висока содржина на влакна и протеини , за сметка на пониската содржина на калории .
Освен тоа мешункастите плодови се добар извор на енергија и одлична замена за месо .
Во овој поглед ви нудиме рецепт за вкусна супа со црн грав . Потребните производи за неа се:
– 500 грама црн грав;
– 4 чаши растворлива зеленчукова супа;
– 2 чаши вода;
– 3 чешниња мелен лук ;
– 1 средно голема главица кромид – ситно сецкана;
– 1 црвена пиперка – ситно;
– 1 зелена пиперка – ситно;
– 1 жолта пиперка – ситно;
– 1 лажичка сол (повеќе по вкус);
– 1 и половина лажичка чили во прав;
– 1 и половина лажичка ким;
Адитиви: павлака, авокадо (сечено), магдонос лисја, пченка тортилја (ситно) – по желба;
Начин на приготвување:
1. Ставете го гравот во сад или тава, полијте го со ладна вода и оставете го да се впие во текот на целата ноќ. Другата опција е да се стави во тенџере и да се поплави со топла вода. Го оставате да зоврие, а потоа се готви за 2 минути. Го исклучувате шпоретот, го покривате тенџерето и оставете да стои така 1 час. Потоа миете со ладна вода.
Фото: thepioneerwoman.com
2. Во доволно голем сад ставете го гравот, супа, водата, кромидот и пиперките. Оставете течноста да зоврие, а потоа намалете ја температурата до ниска. Ставете го капакот и оставете да се вари во текот на час и половина.
Фото: thepioneerwoman.com
3. Во меѓувреме додадете сол, чили во прав и ким. Добро промешајте. Погледнете ја течноста и проценете дали да оставите гравот да се готви уште некое време или не. Додадете дополнителни зачини по вкус, ако сакате.
Фото: thepioneerwoman.com
4. Послужете ја супата во сад со топка павлака, дополнително мали парчиња пиперка, авокадо, магдонос.