Црниот грав , претставник на мешункастите плодови , ги носи нивните позитивни квалитети.aa7584e0e5b49cd92d2963d065a1422e

Ако се прашувате зошто е добро во менито да присуствува повеќе таква храна, тогаш ние ќе ви излистаме неколку причини кои се доволно оправдани: се вари  побавно од организмот и соодветно огладнувате побавно , има висока содржина на влакна и протеини , за сметка на пониската содржина на калории .

Освен тоа мешункастите плодови се добар извор на енергија и одлична замена за месо .

Во овој поглед ви нудиме рецепт за вкусна супа со црн грав . Потребните производи за неа се:

– 500 грама црн грав;

– 4 чаши растворлива зеленчукова супа;

– 2 чаши вода;

– 3 чешниња мелен лук ;

– 1 средно голема главица кромид – ситно сецкана;

– 1 црвена пиперка – ситно;

– 1 зелена пиперка – ситно;

– 1 жолта пиперка – ситно;

– 1 лажичка сол (повеќе по вкус);

– 1 и половина лажичка чили во прав;

– 1 и половина лажичка ким;

Адитиви: павлака, авокадо (сечено), магдонос лисја, пченка тортилја (ситно) – по желба;

Начин на приготвување:

1. Ставете го гравот во сад или тава, полијте го со ладна вода и оставете го да се впие во текот на целата ноќ. Другата опција е да се стави  во тенџере и да се поплави со топла вода. Го оставате да зоврие, а потоа се готви за 2 минути. Го исклучувате шпоретот, го покривате тенџерето и оставете да стои така 1 час. Потоа миете со ладна вода.

Фото: thepioneerwoman.com

2. Во доволно голем сад ставете го гравот, супа, водата, кромидот и пиперките. Оставете течноста да зоврие, а потоа намалете ја температурата до ниска. Ставете го капакот и оставете да се вари во текот на час и половина.

Фото: thepioneerwoman.com

3. Во меѓувреме додадете сол, чили во прав и ким. Добро промешајте. Погледнете ја течноста и проценете дали да оставите гравот да се готви уште некое време или не. Додадете дополнителни зачини по вкус, ако сакате.

Фото: thepioneerwoman.com

4. Послужете ја супата во сад со топка павлака, дополнително мали парчиња пиперка, авокадо, магдонос.

Слични содржини