[РЕЦЕПТ] Крцкави тулумби со шеќер во прав

од Vladimir Zorba
276 прегледи

Производи:
2 литри масло за пржење
1 чаша вода
½ чаша маргарин или путер
1 чаша брашно
¼ лажичка сол
3 јајца
¼ чаша шеќер
¼ лажичка циметf566e054206f1fdd517c186a661f004a

Подготовка:

Во длабока тава загрејте масло на силен оган.
За да ја направите смесата за тулумбите, загрејте ја водата во друга тава. Додадете го внатре маслото. Нека се стопи. Додадете го брашното и солта. Промешајте врела мешавина. Потоа намалете го огнот со постојано мешање енергично, за да не загори и да не се создадат грутки.

Смесата треба да се згусне. Отстранете од огнот. Додадете ги едно по едно јајцата. Промешајте со миксер.

Наполнете кујнски шприц со смесата. Внимателно истиснете ленти тесто во заглеаното масло. Пржете неколку минути и вадете со лажица со дупки.

Исцедете ги тулумбите врз кујнска хартија. Послужете со шеќер во прав.