Состојки:
(за 4 лица)
– 1 модар патлиџан
– 3 лажици путер
– 1 главица кромид
– 2 чешниња лук
– 1 домат
– 4 јајца
– 1/2 лажичка сол
1/2 лажичка бибер
1/2 лажичка морско оревче
Подготовка:
Целиот модар патлиџан се пече на скара или во рерна загреана на 200 степени околу 20 минути додека не омекне.
Оставете го да се излади, а потоа излупете го и исечете го на помали парчиња.
Излупете ги доматите и исечете ги на коцки.
Во тава растопете го путерот и пропржете го ситно исечканиот кромид додека не стане стаклест.
Додадете бел кромид исечен на ленти и модар патлиџан, па динстајте уште неколку минути. Потоа додадете домати, бибер, морско оревче и сол и динстајте уште пет минути.
Изматете ги јајцата, малку посолете ги, истурете ги во тавата и почекајте јајцата да поруменат.
Омлетот послужете го веднаш со тост леб и јогурт.