Често се оспорува чие јадење е „пилаф“. На многумина им се допаѓа, но да бидеме искрени, овој рецепт никаде нема да го најдете подобар.
Нашите баби со големо задоволство го подготвуваа, а потоа и нашите мајки, кои можеби го модернизираа со додавање на некои необични состојки.
Подолу е рецепт за пилаф кој на сите ќе им се допадне, а ќе ве потсети на кујната на вашата баба и вашето детство.
Состојки:
1 лажичка сончогледово масло
1 мал кромид
1 големо пилешко филе
2 лажички кари
100 гр ориз басмати
180 мл пилешки супа
1 чаша замрзнат мешан зеленчук
половина чаша замрзнат спанаќ
Подготовка:
Кромидот ситно се сечка и се пржи во добро загреана тава. Пилешкото филе исечкајте го на помали парчиња, па ставете го во тавата и пржете уште неколку минути додека пилешкото да добие боја.
После тоа, додадете кари и ориз кој е потопен во сад со вода еден час. Варете сè околу една минута.
Истурете ја пилешката супа и ставете малку од зеленчукот. Оставете да зоврие, намалете ја топлината и покријте. Вака варете околу 10 минути, а потоа додадете ја другата половина од зеленчукот.
На крај додадете го спанаќот, покријте и варете уште 10 минути додека оризот не го впие густинот и не стане мек.
Кога оризот е готов, зачинете по вкус и послужете.
На здравје!