192
Состојки:
– 130 гр обично брашно
– 250 мл пиво
– 2 јајца
– прстофат бибер
– 1/2 лажичка сол
– 700 гр виолетов кромид
– масло за пржење
Подготовка:
– Прво излупете го кромидот и исечете го на прстени со дебелина од 5 мм
– Измешајте брашно, пиво, јајца и зачини
– Загрејте го маслото во големо тенџере или фритеза. Нека покрие најмалку 10 см од садот
– Потопете ги прстените во смесата и ставете ги во загреаното масло
– Пржете ги околу три минути, додека не добијат златна боја.
– Извадете ги прстените на хартијата за печење која ќе го впие вишокот маснотии.
– Дополнително посолете и посипете со уште малку бибер и послужете.