Состојки:
– 250 гр брашно
– 150 мл млеко од соја
– 2 лажици шеќер
– 2 лажици масло
– 1 кесичка сув квасец
– прстофат сол
– масло за пржење
За фил:
– 200 гр посен маргарин
– 100 гр шеќер во прав
– 1 кесичка ванилин шеќер
– 2 лажици џем од кајсии
Подготовка:
Во поголем сад измешајте ги брашното, сувиот квасец, шеќерот и прстофат сол. Додадете млеко од соја и масло и мешајте додека не добиете мазно тесто.
Покријте го тестото и оставете го да нарасне околу 30 минути на топло место.
Додека тестото нараснува, подгответе го филот: Во сад за матење изматете го маргаринот со шеќерот во прав и ванилиниот шеќер додека не стане пенесто.
Додадете го џемот од кајсии и мешајте додека не добиете изедначена смеса. Кога тестото ќе нарасне, поделете го на помали парчиња (околу 12-15, во зависност од големината на саканите крофни) и обликувајте ги во тркалезни топчиња.
Секое топче расукајте го со сукало во дебелина од околу 1-2 см и оставете ги да нараснат на топло место околу 20-30 минути. Загрејте го маслото во длабока тава или тенџере на среден оган.
Кога ќе нараснат крофните, спуштајте ги една по една во врелото масло и пржете ги додека не поруменат од двете страни. Извадете ги крофните од маслото и ставете ги на хартиена крпа да се исцедат.
Кога ќе се изладат, пресечете ги на половина и на секоја половина додадете по една лажичка од подготвениот фил.