Рецепт за пуслици

од Stefanija Kuzmanovska
791 прегледи

Стар добар рецепт од белки од јајца.

Состојки:

– 2 белки на собна температура (70 g)

– прстофат сол

– 140 гр шеќер

– 1 лажичка сок од лимон

Подготовка:

Бидејќи тежината на белките варира во зависност од големината на јајцето, најправилниот однос на белките и шеќерот е колку се тешки белките, помножете ја количината на шеќер со два.

Одвојте ги белките од жолчките додека јајцата се ладни, полесно се одвојуваат. Ставете ги во сад да отстојат на собна температура најмалку половина час за да се загреат.

Посолете и матете со миксер, прво на мала брзина, па постепено зголемувајте до најголемата брзина.

Кога ќе се формира мек снег, постепено додавајте шеќер, лажица по лажица, мешајќи кратко по секое додавање.

Кога ќе се додаде целиот шеќер, продолжете со матење уште 10 минути додека шеќерот не се раствори.

На крајот додадете сок од лимон за пуслиците да ја задржат својата форма. Матете уште две или три минути. Снегот треба да биде цврст и сјаен.

Вклучете ја рерната на 120 степени. Обложете голем плех со хартија за печење.

Префрлете го снегот во шприц. Истиснете ги саканите облици на пуслиците многу малку, бидејќи тие нема да се прошират.

Печете/сушете околу 50 минути без да ја отворите вратата на рерната. Готовите пуслици извадете ги од рерна и оставете ги да се изладат на плехот.

По желба можете да ги потопите во растопено чоколадо, па во ситно сечкани лешници.

Слични содржини