Сендвич со само три состојки.
Сендвичот со краставица е популарен оброк кој потекнува од Велика Британија и е особено популарен додаток на попладневниот чај во повисоките ешалони на британското општество, па дури и на британскиот двор.
Овој сендвич традиционално се подготвува од само три состојки: бел леб без кора, кој се премачкува со путер, а се збогатува со тенки прстени свежа краставица.
Сендвичите со краставици ја забележале својата најголема популарност во Велика Британија на почетокот на 20 век, но сè уште се вообичаена глетка во менито на малите англиски чајџилници кои служат попладневна ужина. Тие често се јадат и во британските крикет клубови, каде што исто така се зачинети со оцет со сладок вкус и малку бибер.
Во модерните верзии на овој сендвич, се додаваат некои нови елементи, како што се намазот од сирење и мајонез, и билки како копар и млад лук за подобрување на вкусот и хранливата вредност на овие закуски.
Состојки:
– 2 кришки бел леб
– 1 лажичка намаз од сирење
– 1 лажичка путер
– неколку кришки свежа краставица
– сол по желба
– билки по желба
Подготовка:
Преклопете две кришки тост леб и со нож извадете ја корката од сите страни. На едната кришка намачкајте путер, а на другата намаз од сирење.
Излупете ја свежата краставица и исечете ја на многу тенки прстени. Наредете ги прстените од краставицата на страната од лебот на која има путер.
Над краставиците посипете свежи билки како нане или копар.
Покријте го сендвичот и послужете веднаш.