[РЕЦЕПТ] Безглутенска фритата со спанаќ и печурки

од Vladimir Zorba
227 прегледи

Производи:
2 лажици масло од авокадо
½ кромид, сецкан
1 црвена пиперка, сецкана
1 домат, сецкан
250 г печурки, исечени
2 лажици млад кромид, сецкан
2 чешниња лук, толчени
12 јајца
1 чаша течен крем за готвење
1 чаша рендано сирење на избор
1 лажица свеж босилек, ситно сецкан
½ лажица сол
Мала лажичка црн пипер
500 гр спанаќ
1/3 чаша свежо рендано пармезанско сирење
Подготовка:
Рерната се загрева 180 степени.

Во голема тава на средна температура, загрејте го маслото од авокадо. Во него, пржете го кромидот. Промешувајте додека не стане транспарентен. Додадете пиперки, домати, печурки и млад кромид. Гответе 5 до 8 минути, мешајќи постојано. Потоа додадете лук и гответе уште 1 минута. Извадете го од плочата за готвење и оставете ја настрана.

Во голема чаша, мешајте ги јајцата додека не станат меки и мазни. Додајте крем, кашкавал, босилек, сол, црн пипер. Промешајте и додадете спанаќ.

Истурете ја растителната смеса во подмачкан сад за печење. Покријте со мешавината на јајца. Промешајте лесно за да се шири низ целата лента. Посипете со пармезан сирење. Печете 50 минути на 180 степени. Извадете  од рерната и оставете ја да олади 10-15 минути пред сервирањето.