[РЕЦЕПТ] Чорба со грашок и свинско

од Vladimir Zorba
2,3K прегледи

Состојки:
300 г свинско за готвење
1 голема конзерва варен грашок
1 врска магдонос
2 чешниња лук
1 кромид
1 нотка пиперка
2 штипки сол
50 мл масло
1 лажица брашно
200 г излупени домати од конзерва
200 г чаден сланина
Подготовка:
Исечете лук, кромид, магдонос (на ситно) и сланина на коцки. Исцедете ја водата на грашокот и исплакнете. Исечете го свинското на крупни коцки.
Загрејте го маслото во длабока тава. Пржете го свинското во него. Зачинете со сол и црн пипер. Откако месото ќе стане бело прелијте со вода колку да го покрие и се испржи мешајќи постојано.

Додајте грашок, сланина, кромид и лук, дотурете уште 1 чаша вода. Додаде го и магдоносот, потоа посипете со брашно и промешуваајте постојано, за да се раствори целосно и да не останат грутки. Конечно додадете ги и доматите, се сече исто на коцки. Оставете да покркори и да се згусне.