[РЕЦЕПТ] Домашен чоколаден крем со рум

од Vladimir Zorba
135 прегледи

Состојки:
200 г природно чоколадо
2 лажици шеќер во прав
3 чаши течен кондиторски крем
100 г масло
100 мл темен рум
Подготовка:
Искршете  чоколадо и одмрзнете го на водена бања. Котелот треба да е на средна температура. Промешувајте цело време, за да не  настанат грутки. Потоа полека кон него додадете 1 чаша од павлака (без да сте ја изматиле) и промешајте со дрвена лажица.
Намалете ја топлината и продолжете да мешате. Откако павлаката ќе се измеша со чоколадото додадете го и маслото. Промешајте до потполно топење. Смесата ќе почне да се згуснува. Отстранете од огнот и изладете целосно. Откако кремот ќе се излади додадете рум и мешајте.
Останатите две чаши крем измешајте ги со миксер додека не се згусне и почне да се стврднува. Измешајте со чоколадната смеса и внимателно промешувајте со дрвена лажица. Дистрибуирајте го кремот на порции и оладете во фрижидер за неколку часа. По желба може да се попрска со чоколадни парчиња за финале.