[РЕЦЕПТ] Есенска крем супа со слатки компири, црвена леќа и моркови

од Vladimir Zorba
362 прегледи

Производи:
¼ чаша путер
2 слатки компири, излупени и исечени на коцки
3 моркови, излупени и исечени
1 јаболко, излупено и сецкано
1 кромид, ситно сецкан
½ чаша црвена леќа
½ лажица рендан ѓумбир
Мала лажичка црн пипер
1 лажичка сол (без врв)
Мала лажичка ким
½ лажичка мелено чили
½ лажичка црвена пиперка
4 чаши сварена супа од зеленчук
јогурт канче
Подготовка:
Стопете го путерот во длабок сад. Во него испржете ги сецканиот сладок компир, морков, јаболко, кромид. Промешајте околу 10 минути додека кромидот не стане проѕирен.

Во одделен сад измешајте леќа со ѓумбир, црниот и црвениот пипер, кимот, чилито и супата. Истурете и измешајте ги состојките во тенџере со друг зеленчук. Нека се вари на висока температура. Потоа спуштете ја плочата за готвење на средната температура. Покријте со капак. По околу 30 минути, кога зеленчукот е веќе мек, тргнете ги од огнот.

Користејќи мешалка, ставете ја супата. Можете исто така да користите блендер, но мора да ја ставите супата во делови, бидејќи нема да се измеша.

Вратете ја супата откако е измешана во тенџере. Вријте повторно околу 10 минути. Додадете го јогуртот. Служете со кубети.