[РЕЦЕПТ] Гускино месо со сланина и бело вино

од Vladimir Zorba
158 прегледи

Производи:
700 г гускини гради
1 кромид
100 г сланина
1 чаша бело вино
1 нотка сол
1 нотка пипер
50 мл масло
2 врски магдонос
Подготовка:
Исчистете ги и исечете ги корените на коцките. Посолете го месото со сол и црн пипер. Исечете го кромидот исто така.

Во длабок сад со загреано масло, запржете го кромидот и зеленчукот. Додајте ги гускините гради. Поставете ја сланината за нив. Истурете го виното во тенџере и оставете го на температура од околу час. Можеби ќе треба да додадете повеќе вино, бидејќи ќе исчезне.

Откако месото ќе стане кршливо, отстранете го од тенџерето и поставете го во садовите за сервирање. Послужете го зеленчукот како гарнир. Исечете го магдоносот ситно и посипете го месото.

Ако сакате, можете да го изблендирате готвениот зеленчук и да ги претворите во сос за да го истурите на месото. Додајте малку маслиново масло, балсамко и измешајте.

Послужете го месото со обичен гарнир.