[РЕЦЕПТ] Индиско пилешко со кари

од Vladimir Zorba
332 прегледи

Производи:
3 лажици маслиново масло
1 кромид, ситно сецкан
2 чешниња лук, истолчен
3 лажички кари
1 лажичка цимет
1 лажичка црвен пипер
1 ловоров лист
½ кафена лажичка рендан ѓумбир
½ лажичка шеќер
сол по вкус
2 пилешки гради
1 лажичка доматна паста
1 чаша јогурт
¾ чаша кокосово млеко
сок од ½ лимон
Подготовка:
Масата се загрева во садот на средна температура. Потопете го кромидот додека не стане кафеав. Додајте лук, кари, цимет, црвен пипер, ловоров лист, ѓумбир, шеќер, сол. Промешајте 2 минути. Додајте пилешко (сецкано), доматно пире, јогурт и кокосово млеко. Варете, намалете ја топлината и нека се готви за околу 20-25 минути.

Извадете го од плочата за готвење, извадете го месото, додадете сок од лимон и измешајте.