Производи:
800 гр на јагнешки врат без коска
2 кг компири
2 свежкромид
60-70 масло
2 лажички сол
1 лажичка пиперка
2 лажички црвен пипер
50 мк вотка
4-5 гранчиња свежо нане
сув рузмарин
сол
Подготовка:
Измијте го месото под проточна вода и исцедете го. Темелно подмачкајте со ситно исечкани додатоци, зачини, како и со сол. Оставете го околу 30 минути да се одморите и да ги прими мирисите на зачини. Се грее маслото, се попарува со него и се витка. Завиткајте го со фолија. Ставете го во тава за печење. На дното истурете 1 и ½ чаши топла вода и печете во загреана рерна за 160-180 степени за 2 часа.
Потоа отстранете ја фолијата, додадете сецкан компир и ситно исечен кромид.
Додајте малку повеќе вода и масло доколку е потребно и вратете се во рерната.
Печете ги компирите до добивање на златна кора од месо. Доколку е потребно, понекогаш истурете го месото со маснотиите за да ја направите кората покрцкава.