[РЕЦЕПТ] Какао бонбони со вкус на кокос и бадеми

од Vladimir Zorba
140 прегледи

Состојки:
100 г кокосово масло
2 лажици бадемово масло
1 лажиче природно какао од 12%
100 г бадемова есенција
солПодготовка:
На водена бања измешајте ги кокосовото и бадемово масло. Промешувајте постојано на слаба температура, додека се меша добро. Додадете кон нив бадемов екстракт и малку сол како да не престанете да мешате.

Отстранете од топлина, почекајте да се излади до собна температура, а потоа ставете во камерата до целосното замрзнување на смесата. Откако ќе се замрзне добро извадете ја. Со раце обликувајте топчиња големи колку бонбони. Имајте на ум дека кокосовото и бадемово масло брзо се топи, и затоа треба да се дејствува енергично.

Откако обликувате слатки вратете ги назад во камерата. Кога ќе се замрзнат одново извадете ги и извалкајте прво во малку бадемово масло, за да се навлажнат, потоа во какао до нивно целосно покривање. Складирајте назад во фрижидер до сервирање на слатки.