Состојки:
200 гр мек путер
1 1/2 чаши кршено сирење
4 чаши брашно
1 чаши јогурт
1 прашок за пециво
1 жолчка за премачкување
афион (мак)
Подготовка:
Промешајте го маслото заедно со сирењето. Комбинирајте прашок за пециво со јогуртот и да го додадете во маслото смеса. Додавајте го маслото постепено, додека не добиете меко тесто. Покријте го готовото тесто со проѕирна фолија и оставете го да отстои за околу еден час во фрижидер.
Плочата, на која ќе го расукате тестото треба да е малку посипана со брашно. Расукајте тркалезна кора со дебелина од околу 2 мм. Потоа пресечете што можете помали триаголничиња. Намотајте ги во кифли и наредете ги во тава покриена со хартија за печење.
Пред печење намачкајте ги кифлите со жолчка и посипете со мак. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 15 минути.