[РЕЦЕПТ] Нискокалоричен мус од тиква

од Vladimir Zorba
499 прегледи

Денешниот рецепт го носи духот на есента со една од најчесто користените состојки во текот на сезоната – тиквата.

Се разбира, каранфилчето и ванилата се погодни за дами кои строго го следат внесот на калории и така си обезбедуваат тестиран нискокалоричен мус од тиква.

Ќе ви требаат:

300 гр печена тиква

250 г рикота

4-5 урми

цимет по вкус

1 јајце

Метод на подготовка:

Измешајте ги сите состојки во мешалка и до добивање хомогена мешавина, каде што сите состојки се добро измешани и смачкани. Истурете ја смесата во чинии за суфле (4 парчиња) или во поголема садови (10-15 см во дијаметар) и печете 25 минути во топла печка од 175 °. Откако ќе се испече десертот, отворете ја вратата на рерната и оставете уште 15 минути кога е отворена. Служете попрскано со кокосов чипс или цимет – тоа е слатко и беспрекорно.