[РЕЦЕПТ] Панирани топки моцарела

од Vladimir Zorba
129 прегледи

Состојки:
500 г моцарела
2 јајца, изматени
¼ чаша вода
1 и ½ чаши лебни трошки
лук на гранули
сол
1/3 чаша пченкарно брашно
1 л масло за пржење
Подготовка:
Во сад измешајте ги матените јајца со водата. Одделно измешајте ги трошките со лукот и солта. Во трет сад брашното со пченкарен скроб. Загрејте длабока тава со масло за пржење на маслена бања. Поставете ја ринглата на средна температура.

Една по една извалкајте ги сите топки моцарела прво во смесата со брашното, потоа во јајцевата мешавина и конечно во презлата. Пржете до добивање златна боја и потоа ставете ги готовите топки моцарела врз кујнска хартија за да се исцедат.