[РЕЦЕПT] Печено пилешко со пиво од Метју Мекконахи

од Vladimir Zorba
466 прегледи

Производи:
1 цела кокошка
1 шише од 500 мл пиво
2 лажици црвен пипер
2 лажици сушен лук
1 чаша масло
сол и бибер по вкус
Подготовка:
Загрејте тава. Се топи ½ чаша путер, 1 лажица црвен пипер, 1 лажица лук, сол и бибер. Промешајте додека маслото не се стопи и мешавините не се измешаат. Ставете го пилето во мешавината за да ги запечатите вкусовите неколку минути додека пилешкото не добие боја.

Отворете го пивото. Метју Меконахи ве советува да испиете половина од содржината. Оставете ја другата половина како што е во шишето. Додајте го остатокот од зачините со пивото.

Загрејте ја рерната. Пренесете го пилешкото во плех за печење. Додадете го  шишето пиво во пилешкото од дното. Печете околу 180 степени за 3 часа.