Состојки:
3 јајца
1/2 пакетче жив квасец
1 ч.ч. шеќер
5 ванила
1 ч.ч. топло млеко
100 г стопен путер
700-800 г брашно
малку суво грозје
Подготовка:
Загрејте го млекото и растворете го во него квасецот, со тоа што ќе додадете и 2-3 лажици шеќер кон смесата. Во сад измешајте ги јајцата, малку од стопениот путер и шеќерот и додадете ванила. Во голема тава наквасете го брашното и оформете кладенче во него.
Прелијте го внимателно квасецот, добро промешајте и додадете јајцева мешавина. Измешајте меко тесто, ставете го во малку намазнена длабока чинија, покријте го со крпа и оставете да се удвои големината. Потоа повторно измешајте.
Земете мало парче и раширете го со прстите, потоа намотајте го во полжав, за да ја направите телото за зајчето. Потоа од две помали парчиња тесто оформете врз него ушиња, а за опашката направете топче од тесто.
Ставете по едно суво грозје за око. Ставете ги зајчињата во подмачкана тава или врз хартија за печење.
Пред да ги испечете во загреана рерна на 180 степени (до подготвеност) по желба намачкајте со млеко или посипете со кристализиран шеќер.