Добро е да ги сомелите производите во мешалка, а не миксер. Кога мешавината е мазна, ќе стане мека и ровка внатре и со крцкава кора однадвор.

Бидете внимателни да не ги препржите, бидејќи ќе се оштетат, туку откако ќе се загрее маслото, го намалувате огнот до среден степен.

Потребни производи:

250 грама сув наут

1 кромид

3-4 чешниња лук

сол по вкус

1 лажиче ким

1/2 лажичка коријандер

1/2 лажички кари

а лажица пециво

5-6 лажици брашно од наут

1 врска магдонос

масло за пржење

Наутот се топи во текот на ноќта во ладна вода. Исцедениот наут, заедно со сите други производи без брашно и прашок за пециво, се ставаат во блендер и се мелат до хомогена мешавина. Бидете внимателни да не ја прегорите машината ако треба да ја запрете одвреме-навреме, ако мешавината е премногу густа за да додадете 2-3 лажици вода. Додајте во зачините брашно и прашок за пециво, добро се промешува и нека мешавината отстои најмалку еден час во фрижидер за да ги прими аромите добро. Направите мали топчиња и пржете во загреаното масло, внимавајќи да не изгорат. Послужете со хумус или јогурт со лук и магдонос.