
Добро е да ги сомелите производите во мешалка, а не миксер. Кога мешавината е мазна, ќе стане мека и ровка внатре и со крцкава кора однадвор.
Бидете внимателни да не ги препржите, бидејќи ќе се оштетат, туку откако ќе се загрее маслото, го намалувате огнот до среден степен.
Потребни производи:
250 грама сув наут
1 кромид
3-4 чешниња лук
сол по вкус
1 лажиче ким
1/2 лажичка коријандер
1/2 лажички кари
а лажица пециво
5-6 лажици брашно од наут
1 врска магдонос
масло за пржење
Наутот се топи во текот на ноќта во ладна вода. Исцедениот наут, заедно со сите други производи без брашно и прашок за пециво, се ставаат во блендер и се мелат до хомогена мешавина. Бидете внимателни да не ја прегорите машината ако треба да ја запрете одвреме-навреме, ако мешавината е премногу густа за да додадете 2-3 лажици вода. Додајте во зачините брашно и прашок за пециво, добро се промешува и нека мешавината отстои најмалку еден час во фрижидер за да ги прими аромите добро. Направите мали топчиња и пржете во загреаното масло, внимавајќи да не изгорат. Послужете со хумус или јогурт со лук и магдонос.