[РЕЦЕПТ] Полнети тиквички

од Vladimir Zorba
616 прегледи

Потребни производи:

2 тиквички

3 јајца

100 g кашкавал

3 врски свеж кромид или 1 стар

2 чешниња лук

250 гр овчо сирење

Врска Копар

2-3 лажички маслиново масло

Измијте ја и излупете ја тиквичката добро. Ставете ги во две и издлаби месо од секоја половина. Ставете ја тавата на топла плоча и загрејте го маслиновото масло. Додадете го кромидот и лукот, а потоа добро сече дел од тиквички што сте изделкани. Оставете додека водата не испари. Отстранете ја тавата и оставете мешавина да се излади, потоа додадете јајца, смачкано сирење (крава и крава) и копра.

По добро мешање, пополнете ги тиквичките со кутијата и поставете ги во соодветна лента. Во него паѓа 1 КС. вода. Печете околу 30 минути во топла рерна или во мирување. Кратко пред да ги земете тиквичките, решеткирајте го сирењето и посипете го на нив.