Потребни производи:
3 чаши ориз од карфиол
2 моркови
1 кромид
500 г свежи печурки
сол
пиперка
црвен пипер
масло од грозје или маслиново масло
кисела зелка
сушени пиперки
сок од зелка
Подготовка:
Во блендерот, спомелете го кромидот и морковите, излупете ги печурките и пресечете ги на ситно. Карфоловиот ориз е подготвен со мешање на карфиол со големина на оризови зрна во блендер. Во длабок сад загреваме масло и ги запржуваме кромидот и морковот, кога тие ќе омекнат, додадете печурки и промешајте додека не се соединат. Додадете сол по вкус (не надминувајте со солта на сокот од зелка) како и црвена пиперка. Додадете ориз од карфиол, добро измешајте и истурете 1к. вода. Гответе додека не остане масло.
Со филот така подготвен, замотајте ги сармите и наполнете ги пиперките.
Ние ги организираме во послужавник намачкан со масло и вода со малку повеќе масло на врвот. Покријте ги со листови од зелка и ставете 1 чаша сок од зелка. Се пече во умерена рерна додека течноста испарува и се внимава на маснотијата.