[РЕЦЕПТ] Пролетна супа со коприва, ориз и хељда

од Vladimir Zorba
563 прегледи

Производи:
2 чаши испарени коприви
1 кромид
½ чаша ориз
сол и црн пипер и масло

2 јајца
4 лажици јогурт
1 лажиче оцет
1 грст фиеста
Подготовка:
Потопете ги копривите со топла вода и исцедете ги. Во длабоко тенџере, загрејте масло. Скршете го исечете го кромидот во неа. Додадете зачини. Додадете околу 2 литри вода. Ставете ги копривите.

Гответе околу десет минути, а потоа додадете ориз. Промешајте од време на време. Кога оризот е скоро подготвен, додадете течност за да го спречите тоа. Намалете ја топлината на тивок оган и оставете под капакот.

Кратко пред супата да е подготвена, направете сос со мешање на јајца и јогурт. Ставете го многу бавно во супата, измешајте.