Кремасто рижото со тиква и два вида сирење.
Состојки:
– 300 гр излупена тиква
– 2 шолји од 2 дл. ориз
– 1 кромид
– 1 чешне лук
– 1,5 дл. бело вино
– 150 гр. маскарпоне сирење
– рендан пармезан
– супа од зеленчук, доколку е потребно
– Сол, бибер
– Путер
Подготовка:
Тиквата се лупат, се сецкаат на коцки и се динстаат со малку вода. Кога ќе омекнат, направете пире со стапче.
На малку путер се пропржува кромидот, се додава оризот, се динста малку „на суво“ со постојано мешање. Додадете сецкан лук за да се ослободи мирисот, истурете вино, оставете го да испари.
Потоа додадете малку супа, околу 1 дл и постојано мешајте и додајте супа по потреба. Оризот не треба да лебди во течност, ниту да биде сув.
Додадете го пирето од тиква, па повторно измешајте.
По 20 минути оризот нека биде „ал денте“, за секој случај пробајте.
Ако оризот е готов, тргнете го од шпорет и додадете го маскарпонето и една лажица рендан пармезан. Промешајте, но не варете повеќе.
Пријатно!