Состојки:
300 г брашно
10 јајца
150 г ореви, мелени
200 г маслец
200 гр чоколадо за готвење
300 г шеќер во прав
Подготовка:
Шеќерот се дели на два еднакви дела. Едниот дел се меша со 6 жолчки, претходно одделени од протеините. Откако смесата ќе стане мека се додаваат брашното и оревите. Конечно се додаваат и протеините кои во меѓувреме сте ги изматиле. Откако ќе го измешате производот промешајте со лажица, за да не се намалат белките.
Подгответе правоаголна тава за печење, намачкајте ја и постелете со хартија за печење. Истурете ја смесата во неа и печете во умерена рерна додека тестото добие пријатна структура и е подготвено (но не цврсто препечено!).
Извадете го тестото од рерната и оставете да се излади. Кога ќе се излади, па да можете да го допрете (не целосно изладено), го виткате во ролна, за да се добие потребната форма.
За кремот:
Оставете го маслецот на собна температура да се омекне. Потоа го измешајте со другата половина од пудрата шеќер со помош на миксер. Поделете ги останатите жолчки од белките. Додадете ги жолчките кон смесата со маслецот. Искршете го чоколадото, одмрзнете го во водена бања и додајте го и него. Изматете ги протеините и додадете ги и нив. Промешајте со лажица додека смесата ќе добие кремаста текстура.
Кога калемот е целосно изладен, намачкајте го тестото со крем од внатрешната страна и потоа внимателно навивајте. По желба изрендајте уште малку чоколадо одозгора за декорација.