Пециво со сирење, одлично и кога е изладено.
Состојки
Тесто:
– 300 гр брашно
– 1/2 лажичка прашок за пециво
– 1 кесичка квасец
– 40 мл маслиново масло
– топла вода
Полнење:
– 200 гр сирење
– 1 белка од јајце
– 150 гр намаз со сирење по желба
– магдонос, сол, бибер, млад кромид по желба
Облога:
– 1 жолчка од јајце
– Малку млеко
И на крајот…
– сусам за посипување по желба
Подготовка:
Соединете ги сите состојки за тестото и замесете, оставете да одмори. Подгответе плех обложен со хартија за печење.
Исечкајте го сирењето и измешајте го со ситно сечканиот кромид, белката и намазот по желба. Додадете магдонос, сол, бибер по вкус и убаво измешајте.
Расукајте го тестото на малку брашно во поголем правоаголник дебел околу половина сантиметар и премачкајте го преку смесата со сирење. Исечете го тестото на помали полжави, а потоа ставете ги на плех.
Вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени. Полжавите премачкајте ги со мешавина од жолчка и млеко, посипете ги со сусам и печете 25 минути додека не поруменат.
Пријатно!