[РЕЦЕПТ] Свински стек со сливи и павлака

од Vladimir Zorba
147 прегледи

Состојки:
4 свински стек
50 г сливи
1 чаша црвено вино
100 г масло
2 штипки црн пипер
100 мл готварска крем
сол
Подготовка:
Месото потопете го со виното во лонец. Важно е да отстои, за да прими од него. Загрејте го путерот во тава на средна температура. Испржете го во него месото од двете страни. Зачинете со сол и црн пипер. Во меѓувреме, во посебен сад на слаба температура сварете ги и модрите сливи со виното, но додадете и малку вода, колку да ги покрие. Варете ги така околу половина час. Ќе се формира сос.

Откако сте го зготвиле месото отстранете го од огнот. Во истата тава со масло од стековите кон нив додадете и павлака. Промешајте добро за неколку минути, за да се добие крем сос. Истурете ги и сливите и сервирајте.