[РЕЦЕПТ] Телешко “Велингтон”

од Vladimir Zorba
165 прегледи

Состојки:
1 кг телешко бонфиле
1 кг подготвено тесто
300 г печурки
4-5 лукчиња
1 врска магдонос
1 жолчка
50 мл масло
50 г путер
сол
црн пипер
Подготовка:
Исечете ги печурките, исечете лукот на ситно, како и магдоносот. Во длабока и широка тава загрејте ги заедно маслото и маслото додека не се мешаат. Во нив запечатени од двете страни телешкото месо, додека темен и извадете го.

Во истото масло пржете го и остатокот на филот плус зачини. Расукајте го тестото. Врз него распоредете го филот, и конечно врз неа поставете го месото без да го уништите. Зашијте го добро тестото. Намачкајте со жолчки. Печете во загреана на 200 степени печка до зацрвенување.