Тортиљи полнети со пилешко одлично оди со сос од авокадо.
Состојки:
– 8 тортиљи
– масло за пржење
Полнење:
– 1 литар вода
– 500 гр пилешко филе
– 1 чешне лук
– 5 зрна бибер
– 70 гр црвен кромид
– 2 лажици сечкан магдонос
– сол
– 3 лажици кисела павлака
Сос од авокадо:
– 2 авокадо
– 1 лажица сок од лимета
– 1 лажица ситно сечкан црвен кромид
– 1 лута пиперка
– 250 гр домати
– 1 лажица сечкан магдонос
– сол
Подготовка:
Во зовриена вода ставете го пилешкото месо, исечканиот лук и бибер и варете околу 20 минути, додека месото не омекне. Оставете да се излади, а потоа исечете ги на коцки.
Измешајте сецкан црвен кромид со магдонос, сол и додадете го во пилешкото. На крајот измешајте ја павлаката.
Врз секоја тортилја ставете по една лажица од подготвениот фил, завиткајте и зацврстете со чепкалки.
Во тава на загреано масло пропржете ги тортиљите додека не поруменат. Отстранете ја чепкалка и исечете.
Подгответе го сосот така што ќе го излупите авокадото, ќе го извадите каменот и ќе ја изгмечите внатрешноста со вилушка.
Додадете сок од лимета, исечканиот кромид, ситно сечканата лута пиперка, излупениот и исечкан домат, магдоносот и солта, па измешајте.
Послужете топли тортиљи со сос од авокадо.