[РЕЦЕПТ] Турска манџа

од Vladimir Zorba
644 прегледи

Потребни производи:

3 модар патлиџан

400 грама мелено месо

1 кромид 2 домати

1 лажица сок од домати

1 пиперка

2 чешниња лук

сол по вкус

свежо мелен црн пипер по вкус

1 нотка на суво нане

1 нотка на суво оригано

3 страка магдонос

2 страка див кромид

2 лажици масло  

Начин на подготовка:

Измијте модар патлиџан и исечете го на кришки со дебелина 1-1,5 см. Посолете ги и оставете ги да отстојат 20 минути, за да се оддели горчливиот сок. Потоа избришете го модриот патлиџан со салфетка. Исечете го кромидот.
Половина од него додадете на меленото месо, посолете и додадете го црниот пипер.

Сега треба да го приготвите сосот. Пржете ја другата половина од кромидот во маслото за 3 минути. Доматите се сечат на крст, се пуштаат во врела вода и се излупени. Потоа заедно со пиперките се сечат на коцки.

Во тава додадете на кромидот ситно исечени домати и пиперка. Зеленчукот нека се готви уште 7 минути, а потоа истурете го доматниот сок, зачинете со сол, црн пипер и оставете ја смесата да зоврие.

Додадете нотка суво нане, суво оригано, сецкан магдонос и оставете на шпоретот уште 3 минути.

Намачкајте со масло и подредете ги прстените модар патлиџан, со тоа што ги менувате со меленото месо. Истурете се со сосот. Печете во рерна на 180 степени околу 45 минути. Кога ќе го извадите јадењето од рерната, посипете го со сецкан кромид и лук. Аромата и неверојатно вкусно јадење од турската кујна е подготвено. Тоа оди добро со тестенини, ориз и дури компири.