Рецепт за посни крофни кој секогаш успева

од Elena Daskalova
818 прегледи

Во време на Велигденските пости, не значи дека треба да се откажеме од омилените десерти, бидејќи може да се подготват и во посна верзија.

За овие крофни ви се потребни:

250 мл млака вода
40 гр свеж квасец
500 гр брашно
50 гр маргарин
2 лажици шеќер
Шеќер во прав
2 кесички ванилин шеќер

Подготовка:

Растопете го квасецот во млака вода со лажичка шеќер и лажичка брашно и оставете го да нарасне. За тоа време, измешајте ги шеќерот и маргаринот. Додадете го нараснатиот квасец, па замесете тесто со брашното.

Оставете го тестото да нарасне двојно, премесете го и развлечете кора со дебелина од еден сантиметар. Со чаша вадете крофни. Оставете ги уште половина час да нараснат.

Пржете ги во врел зејтин, најпрво со нараснатата страна, а потоа свртете ги. Посипете ги со шеќер во прав во кој сте додале ванилин шеќер.

Слични содржини