САД: Ограничувањето на цената на руската нафта ја ограничи заработката на Русија

од Stefanija Kuzmanovska

Американската министерка за финансии Џенет Јелен рече дека ограничувањето на цената на руската нафта воведено од западните земји во декември ја ограничило заработката на Русија.

Според неа, оваа мерка очигледно ја исполнила целта да се задржи руската нафта на пазарот, а во исто време да се ограничи заработката на Русија.

„Иако ограничената цена на суровата нафта е на сила само околу еден месец, ние веќе видовме напредок кон исполнување на целта. Високите руски претставници признаа дека ограничувањето на цената на руската нафта ги намалило руските приходи од продажбата на енергетски производи“, рече Јелен на средбата со канадскиот министер за финансии Кристиј Фриланд, пренесува „Ројтерс“.

Слични содржини