Сателитски снимки открија речиси 20.000 досега непознати подводни планини

од Stefanija Kuzmanovska

Глобалните сателитски набљудувања открија речиси 20.000 претходно непознати подводни планини, што е речиси двојно повеќе од бројот на познати планини во океаните на Земјата, беше наведено во извештајот во априлското издание на Earth and Space Science.

Новата техника за мапирање базирана на сателитски податоци откри илјадници досега непознати подводни планини кои се издигнуваат над дното на океанот.

Исто како што планините се издигнуваат над површината на Земјата, подводните планини се издигнуваат над дното на океанот.

Овие планини често се жаришта на морскиот биодиверзитет, делумно поради тоа што нивните карпести ѕидови формирани од вулканска активност се погодни за живеалишта.

Подводните планини, исто така, поттикнуваат надоградување на водата богата со хранливи материи, која дистрибуира корисни соединенија како нитрати и фосфати низ водениот столб.

Повеќе од 24.600 подводни планини беа мапирани претходно.

Слични содржини