Со денешниот потег ДУИ ја усложнува и дополнително ја комплицира политичката криза во Република Македонија.

ДУИ еднострано напушта техничка влада, формирана согласно Договорот од Пржино, за спроведување на слободни, фер и демократски избори во Македонија.

sdsm-sediste098-639x320

Во периодот кога во рамки на проектот Вистината за Македонија беа објавувани докази и аргументи, за криминалот и курупцијата на коалициската влада, и кога стана јасно дека масовното незаконско прислушување на граѓаните се спроведувало во МВР, ДУИ ниту еднаш не повика на одговорност.

Ниту ДУИ го повика својот коалициски партнер ВМРО-ДПМНЕ на одговорност, ниту пак функционери од ДУИ, коишто учествувале или дозволиле масовна операција за наршување на приватноста на граѓаните, понесоа одговорност.

СДСМ остро го осудува објавувањето на снимки коишто задираат во приватноста на граѓаните и личниот живот.

Потсетуваме дека дел од незаконски прислушкуваните разговори беа доставени до СДСМ но, СДСМ ниту еднаш не дозволи да биде загрозена приватноста на граѓаните. Се она што беше објавено е во интерес на јавноста и соочување со криминалното владеење на владејачката коалиција.

Ги повикуваме сите оние коишто поседуваат материјали и снимки да ги достават до надлежните институции.

Воедно, бараме сите надлежни институции да спроведат темелна истрага за објавените снимки.

Слични содржини