Се продава Lada Niva од 1980 година во фабричка состојба за 265.000 евра

од Vladimir Zorba

Lada Niva со децении се продаваше во речиси непроменета форма (1977 до денес) и беа произведени 2,5 милиони примероци, а колку и да е рустикален, го доби епитетот на култен, вистински теренец. Според можностите, тој е рамо до рамо со оригиналниот Jeep, Land Rover Defender или Mercedes G-Class.

Сега преку локалната руска веб-страница Auto.ru се продава неверојатен примерок, кој не е типичен „barn find“, но според неговото зачувување би можело да се смета за музејска поставка.

Оригинално произведен во 1980 година во екот на Студената војна, овој светло црвен теренец се чува во беспрекорна состојба 43 години, а во тој период поминал само 220 километри. Според „Јутарњи“, ја продава лице од рускиот град Тољати, каде што се наоѓа фабриката на Lada.

Треба да се напомене дека седиштата се уште се покриени со фабричка пластична фолија и со неа се докажуваат сите печати од 1980 година како доказ за оригиналност, сметката, купопродажната документација и оригиналниот алат. Има и значка што автомобилот ја доби за учество на прославата на 50-годишнината од фабриката Lada пред три години.

Тоа е, речиси во сите погледи, целосно нов автомобил, но со една разлика во однос на Lada Niva од 1980 година, или целосно новите, а тоа е цената. Имено, продавачот за Niva од фотографиите бара дури 23.000.000 рубљи, кои се претвораат во 265.000 евра!

Со оглед на тоа што Lada Niva во Русија се уште се продава по цена од 9.400 евра, за таа сума некој би можел да купи точно 28 нови модели. Ако се најде купувач, тој сигурно ќе биде вистински љубител.

Слични содржини