Селин Дион открива шокантна вистина: Фатални дози на Валиум во борбата со синдромот на вкочанета личност

од Илинка Илиоска
36,8K прегледи

Пејачката Селин Дион ја шокираше јавноста откривајќи дека страда од неизлечивиот синдром на вкочанета личност. Оваа болест значително ѝ ги отежнува секојдневните активности, го ограничува нејзиното движење и ги оштетува гласните жици. Во обид да се справи со сериозната состојба, Дион започнала да зема Валиум, препишан по неуспехот на другите терапии.

Вознемирувачките детали за нејзината битка со болеста вклучуваат земање потенцијално фатални дози на Валиум. Таа открила дека дозата постепено се зголемувала, и еднаш земала дури 90 милиграми за да може да настапи. Дион признала дека не била свесна за опасноста, нагласувајќи дека нема медицинско знаење да ја предупреди за ризиците.

– Почнавме со два милиграми за да видиме дали ќе помогне, па 2,5, па 3, 15 и 50 – изјави Дион за магазинот People. – Можеше да биде фатално. Не ја доведов во прашање дозата затоа што не знам медицина. Мислев дека ќе биде добро. (Валиум) делува неколку дена, неколку недели, а потоа престанува да делува, додаде таа.

Покрај физичките потешкотии од синдромот на вкочанета личност, Селин Дион се соочила и со проблеми со зборувањето, голтањето и дишењето. Овие симптоми ѝ го отежнувале секојдневието и настапите.

На еден концерт, фан снимил видео каде што Дион покажува јасни знаци на тешкотии, што ја зголеми загриженоста на јавноста за нејзината здравствена состојба.

Селин Дион храбро ја сподели својата борба со синдромот на вкочанета личност со јавноста, отворајќи важен дијалог за оваа ретка болест и предизвиците на оние кои се соочуваат со неа. Нејзината искреност и храброст инспирираат многумина, истакнувајќи ја важноста на поддршката и разбирањето за лицата со сериозни здравствени проблеми.

Слични содржини