Пробајте ги еднаш и сигурно често ќе ги правите.
Состојки: 2 наполитанки, 350 гр џем по ваш избор (6 полни лажици), 250 гр ситни бисквити (34 парчиња).
За филот: 100 мл вода, 100 гр шеќер, 125 гр путер или маргарин, 50 гр чоколадо за готвење, 1 лажица какао во прав, 70 гр мелени ореви, 150 гр мелени бисквити, 1 лажица екстракт од рум по желба
За декорација по желба: 50 гр бело чоколадо за готвење, 50 гр темно чоколадо за готвење, 6 лажици слатка павлака …
Подготовка: Прелијте ги обландите со 3 полни лажици џем. Потоа наредете половина од ситни бисквити над еден лист. Не е потребно да се натопи бисквитот во сок или млеко.
Растворете 100 гр шеќер во 100 мл вода на умерена температура. Кога врие, додадете путер или маргарин, чоколадо за готвење и какао. Гответе на умерена температура да стопи. Тргнете од оган и додадете мелени ореви и мелени бисквити, па сè убаво измешајте. Ако сакате, додадете екстракт од рум.
Додека филот сè уште е врел, ставете го преку наредените бисквити на обландата, а потоа преклопете го вториот ред на ситни бисквити. Покријте со друг лист намачкан со џем, притиснете да се залепи насекаде. Притиснете ја обландата со нешто за да лепи сè убаво и оставете го да стои (можете да ставите плех со неколку тетрапак пакувања млеко или сок).
За украсување, по желба, стопете го чоколадото со масло (за посна верзија) или со слатка павлака (за мрсна верзија). Најдобро е кога ќе стопите и бело и црно чоколадо, и посипете го одозгора.