Шефот на JPMorgan Chase предупредува на голем број предизвици за глобалната економија

од Vladimir Zorba

Извршниот директор на JPMorgan Chase, Џејми Дајмон, во петокот предупреди на повеќекратните предизвици, првенствено инфлацијата и војната, се закануваат на инаку позитивна економска ситуација.

„Многу економски показатели остануваат поволни“, рече шефот на најголемата американска банка по актива при објавувањето на резултатите од заработката во првиот квартал. „Сепак, гледајќи напред, остануваме претпазливи за голем број значајни неизвесни сили“.

„Вознемирувачкиот“ глобален пејзаж, вклучително и „ужасните војни и насилство“, е еден таков фактор што носи несигурност и во бизнисот на JPMorgan и во пошироката економија, рече Дајмон.

Покрај тоа, тој забележа „постојани инфлациски притисоци, кои најверојатно ќе продолжат“.

Дајмон, исто така, ги забележа напорите на Федералните резерви да ги повлече средствата што ги држи во билансот од 7,5 трилиони долари.

„Никогаш не сме го доживеале целосното влијание на квантитативното затегнување на оваа скала“, рече Дајмон.

Последниот коментар се однесува на прекарот даден на процесот што ФЕД го користи за да го намали нивото на државни обврзници и хартии од вредност поддржани со хипотека што ги поседува.

Централната банка дозволува до 95 милијарди долари од приносите од обврзниците што доспеваат секој месец да се издвојат наместо да се реинвестираат, што ќе резултира со повлекување од 1,5 трилиони долари почнувајќи од јуни 2022 година. Програмата е дел од напорите на ФЕД да ги заостри финансиските услови со надеж за олеснување инфлаторни притисоци.

Иако се очекува ФЕД да го забави темпото на квантитативно олеснување во следните неколку месеци, билансот на состојба ќе продолжи да се намалува.

Земено заедно, Дајмон рече дека тие три прашања претставуваат значајни непознати.

„Не знаеме како ќе се одвиваат овие фактори, но треба да ја подготвиме компанијата за широк спектар на потенцијални средини за да се осигураме дека можеме постојано да бидеме таму за клиентите“, рече тој.

Слични содржини