Шолц бара „повеќе грижа“ за постигнување на развојните цели на ОН

од Radmila Tasevska

Германскиот канцелар Олаф Шолц побара повеќе напори за постигнување на Целите за одржлив развој на Обединетите нации (SDGs), јави ДПА.

– Гледаме дека напредокот што го посакувавме за целиот свет е забавен во борбата против сиромаштијата и за подобар соживот, дека не постигнавме толку подобрувања колку што посакувавме, рече тој денеска во Њујорк.

– Но, ова е причина да се ангажираме уште повеќе за да го постигнеме овој неопходен напредок, додаде Шолц.

Во 2015 година, државите во светот поставија 17 цели, меѓу кои и за подобрување на образованието, ставање крај на гладот и екстремната сиромаштија до 2030 година.

Пандемијата на Ковид-19, војната во Украина и должничката криза во сиромашните земји го уназадија постигнувањето на целите: Според ОН, ако работите продолжат како што се, во 2030 година 575 милиони луѓе сè уште ќе живеат во тешка сиромаштија, а повеќе од 600 милиони во глад.

Слични содржини