Шпанија го одложува испраќањето тенкови Леопард во Украина

од Stefanija Kuzmanovska

Шест тенкови Леопард 2А4 ветени од Шпанија на Украина ќе бидат испратени од земјата во втората половина на април, изјави министерката за одбрана Маргарита Роблес за државната телевизија ТВЕ во средата, одложувајќи го претходно проценетиот датум на испорака.

Борбените тенкови од германско производство не се користат од 1990-тите и се ставени во резерва, поради што е потребно повторно опремување и тестови за борбена готовност.

Шпанија минатиот месец соопшти дека очекува да ги испрати тенковите по празникот Велигден на 9 април.

Се обврза да испрати вкупно 10 тенкови во Украина, а Роблс рече дека војската започнала со поправка на преостанатите четири.

Шпанија, исто така, обучува 40 членови на на тенковската поседа и 15 механичари во воената база во североисточниот град Сарагоса.

Другите земји на НАТО, вклучувајќи ги Германија, Полска и Португалија, ветија дека ќе испратат вкупно 48 тенкови Леопард 2 во Украина.

Слични содржини