Омлетот е секогаш добар предлог за појадок, а овој сигурно ќе ве засити.
Состојки:
– 6 јајца
– 2 лажички сув билен зачин
– 1 средна главица кромид
– 3 средни компири
– масло за пржење
Подготовка:
Исечете го кромидот и компирот на тенки прстени.
Во голема тава загрејте го маслото, додадете го кромидот и компирот и пржете на средна температура 10 до 15 минути додека не се добие боја.
Исцедете го зеленчукот од маслото.
Јајцата се матат, се додава зачинот и изладениот пржен зеленчук, се промешува и се остава да отстои 15 минути.
На загреана тава подмачкана со масло истурете ја смесата од јајцата и зеленчукот, пржете околу една минута на повисока температура.
Намалете ја топлината и пржете уште неколку минути.
Превртете го омлетот со помош на чинија и печете на пониска температура околу три минути.