Што се јадело кобниот ден на Титаник? На аукцијата се очекува да достигне цена од 70.000 фунти

од Vladimir Zorba
315 прегледи

Единственото преживеано мени на бродот од Титаник, од 11 април 1912 година, излезе на аукција овој викенд и се очекува да биде продадено за 70.000 фунти.

На менито беше десерт од пудинг Викторија, кој беше понуден таа вечер со кајсии и француски сладолед, а се прави со мешање брашно, јајца, џем, бренди, јаболка, цреши, кора, шеќер и зачини, како и остриги, лосос, говедско месо, месо од млад гулаб, патка и пилешко послужено со компири, ориз и пире од пашканат, сето тоа наведено на картон под логото „Бела ѕвезда“.

Менито го опишува оброкот послужен ден откако бродот го напуштил Квинстаун, Ирска, летајќи за Њујорк, само три дена пред да удри во пловечка санта мраз на своето прво патување преку Атлантикот.

Менито беше пронајдено во фото албум од 1960-тите, кој некогаш му припаѓаше на Лен Стивенсон, историчар од Нова Шкотска, и се продава заедно со други ретки предмети од Титаник, вклучително и ќебе од палубата.

Ендрју Олдриџ, менаџер на аукциската куќа „Henry Aldridge & Son“, верува дека уште неколку врвни менија ја „преживеале“ трагедијата, во која загинаа 1.500 луѓе.

Некои од предметите понудени на аукцијата се извлечени од потонатиот брод, некои се во сопственост на преживеаните, а некои, како богатото мени за вечера за 11 април, најверојатно биле земени од бродот како сувенир, пишува Гардијан.

Слични содржини